Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

A méhész feladatai egy évben

A méhész feladatai egy évben

A méhészek havi feladatai röviden. 

Gyönyörű dolog a méhészkedés, ám egy egész állás, mindig van valami teendő a méhészetben. 

Hónapos bontásban röviden bemutatjuk, milyen kalandokban van részünk, mint termelő méhész egy szezonban

 

JANUÁR / FEBRUÁR

Méhészünk a téli hónapok során rendszeres időközönként ellenőrzi a méhhotel kaptárnyílásait, és eltávolítja az esetleges szennyeződéseket, hogy a méhek szép idő esetén akadálymentesen kirepülhessenek. Mivel méhhotelünk kaptárnyílásai fedettek, a hó nem okoz problémát szárnyas barátainknak. A kaptárok rácsokkal ellátott alja biztosítja a jó levegőkeringést.

A méhész a hideg évszakot főleg a keretek, az üres kaptárok tisztítására és javítására használja. A téli hónapokban méhészünk több időt fordíthat a továbbképzésre is: szakkönyveket búj, és méhészeti rendezvényekre jár. A jó méhész holtig tanul!

MÁRCIUS

Ebben a hónapban az egyik legfontosabb feladat a tavaszi átvizsgálásként is ismert ellenőrzés. A méhész ilyenkor megvizsgálja, hogy a családoknak megfelelő mennyiségű élelmiszer áll-e rendelkezésre, és megtisztítja a kaptárok alját. Fontos, hogy ellenőrizze a fiasításokat is, vagyis megállapítsa, hogy a méhcsaládokban van-e párosodott királynő. Ha nincs, a családot más méhcsaládokkal kell egyesíteni. Ugyanez történik a gyenge családokkal is.

Méhészünk mindezidáig nagyon elégedett volt az ellenőrzések eredményével. Fontos, hogy az anya a telet követően jó állapotban legyen, és szorgosan rakja a petéket. Jó idő esetén már márciusban útra kelnek az első méhek, hogy virágport gyűjtsenek. A virágpor ebben az évszakban rendkívül értékes, hiszen nélkülözhetetlen az utódok táplálásához – ez az egyik előfeltétele annak, hogy a család tavasszal gyorsan és jól tudjon fejlődni. Ekkor a méhek már gyűjtenek vegyes virágmézet

ÁPRILIS

Méhészünk áprilisban bővíti a családokat. Ehhez a helyigénynek megfelelően behelyezi a kaptárba a lépeket, a közfalakat és egy üres keretet, amelyet herefiasításra szán. Az ebbe a keretbe épített viaszsejtekbe rakja a királynő a meg nem termékenyített petéit, melyből hímivarú egyedek, herék kelnek majd ki. A méhek a kellemes hőmérsékletben gyorsan gyarapodnak, és így a nemzetség is megfelelően fejlődik.

Különösen nagy problémát jelenthetnek a Varroa atkák. Ezek az élősködők, melyek a mi klímánkon igencsak elterjedtek, a méhkaptár belsejében élnek. A Varroa atkák okozta fertőzés legyengíti a méheket, és a fertőzött egyedek jelentősen rövidebb ideig élnek. Ráadásul az atkák kártékony vírusokat is terjesztenek. A méhészek áprilistól kezdve védekeznek az atkák megjelenése és szaporodása ellen.

Áprilisi hónapban virágzik a repce, ezért ekkor pergetjük repcezmézünket. 

MÁJUS / JÚNIUS

A méhész tovább fejleszti a családokat. Ebben a két hónapban hozza létre az új családokat is. Ehhez olyan kereteket vesz el életerős családoktól, amelyeken főként idősebb lárvák és bábok – az úgynevezett fiasítás található. A kereteket egy üres kaptárba helyezi át. Amennyiben nincs párosodott királynője, amit szintén hozzáadhatna, a méhek maguk nevelnek” egyet. Ebben az időszakban zajlik a legfontosabb mézünk, az akácméz pergetése is.

JÚLIUS

A méhész júliusban leginkább naprafogó mézet perget a családoktól. Erdei környezetben előfordul az úgynevezett mézharmatméz, amely többek között sötét színében (a vörösesbarnától a sötétbarnáig), erőteljes, fűszeres-malátás aromájában, valamint alacsonyabb fruktóz- és glükóztartalmában különbözik a legtöbb más vegyes virágméztől.

A méhész július folyamán a méhszurok, más néven propolisz termelését is segíti. A propolisz nagyon fontos, hiszen ez az anyag nyújt védelmet a méhkaptárakban a baktériumokkal, gombákkal és más mikroorganizmusokkal szemben. A propolisz mennyiségének növelésére méhészünk egy ügyes trükköt alkalmaz: úgynevezett propoliszgyűjtő ráccsal fedi le a keretek tetejét. A méhek sem a fényt, sem a huzatot nem kedvelik a kaptárban, így a nyitott részt gyorsan betapasztják saját készítésű tömítőanyagukkal, a propolisszal. Ugye milyen zseniális?

AUGUSZTUS

Augusztusban legfontosabb feladat a Varroa atkák elleni harc folytatása.. Ehhez a méhész hangyasavat, esetleg oxálsavat használ. A kezelés sikeréről a kaptár alján található, elpusztult Varroa atkák száma alapján győződik meg.

SZEPTEMBER

A méhek betelelése a közelgő hideg évszakra szeptemberben fejeződik be. Erre a hónapra a téli élelemkészletnek beérlelve, lefedve a helyén kell lennie, hogy az esetlegesen bekövetkező hirtelen lehűlések ne veszélyeztessék méhcsaládjaink életét. Ilyenkor jellemzően egy utolsó pergetést is tartunk, melyből vegyes virágméz lesz.

OKTÓBER

Októberben kerül sor az őszi átvizsgálásra: a méhész ellenőrzi az élelem mennyiségét családonként. Amennyiben az erősebb méhcsaládok kirabolták a gyengébbeket, gondoskodik az élelem egyenlő elosztásáról.

NOVEMBER

A november az ideális időpont minden olyan dolog megszervezésére, amelyek a korábbi tevékenységek miatt elmaradtak. Ebben a hónapban gondoskodik a méhész például a méz további feldolgozásáról is.

DECEMBER

Méhészünknek ilyenkor kell gondoskodnia arról, hogy a méhcsaládok a közelgő telet átvészeljék. Ez újabb csatát jelent a még életben maradt Varroa atkák ellen! A méhész egy meleg, cukorból és 3,5 % oxálsavból álló vizes oldatot csorgat a méhekre. Nemsokára itt az új év, és új fejezet kezdődik a méhkaptár és szorgalmas lakói életében.

Tartalomhoz tartozó címkék: Méhek Méhészet mindennapjai

Keresés