Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Apiterápia

Apiterápia

APITERÁPIA, a kevesek által ismert természetes gyógymód 

Az elnevezés – apiterápia – egy magyar orvoshoz, Dr. Beck Bodoghoz köthető, ő használta először, a méh latin neve appis és a görög terapia szót együtt.

A méhek által készített és gyűjtött termékek összességét foglalja magába az apiterápia, amely a természetes készítményeken túl, ezek hatóanyagait számos formában alkalmazza (kenőcsök, tinktúrák, oldatok, kivonatok, gyógyesszenciák, tabletták).

A mézterápia alaptermékei:

- Növényi termék: virágméz, propolisz, virágpor

- Állati termék: méhpempő, méhviasz, méhméreg,

erdei mézek

- Vegyes termékek: lépesméz, méhkenyér

Az apiterápia a klasszikus természetgyógyászati módszerek közé tartozik. Ennek keretében a méhészeti termékek gyógyító célú felhasználását végzik az apiterapeuták. Ilyen kezelésekkel látványos javulást, gyógyulást is el lehet érni, de nem minden betegségnél alkalmazhatóak, és a hatásuk egyénenként is változó lehet. Az apiterápiás termékekkel szembeni allergia pedig kizárhatja ezt a fajta kezelést.

A kaptár hasznos anyagok tárháza. A méhcsalád „lakásában” fellelhető anyagok közül mindent hasznosítanak az apiterápia során. Ilyen termék a méz, a virágpor, a propolisz, a méhpempő, a méhméreg, vagy épp a méhviasz. Manapság pedig még a méhkaptár levegőjének is jótékony hatást tulajdonítanak.

A méz a legismertebb méhészeti termék. Az apiterápia során úgynevezett „mézterápiát” írnak elő bizonyos betegségek esetén. Hatását gyakran erősítik különféle gyógynövényekkel. Mandulagyulladás során is alkalmazzák, valamint külsőleg sebkezelésre.

A kapár levegője is igazi kincs. Az egészséges méhcsalád rendkívül jó illatú. A méhek takarítanak maguk után, tisztán tartják lakásukat. Méz, viasz, propolisz, illóolaj illat keveredik a méhlakban. Ennek a jótékony hatásait igyekeznek kihasználni a kaptárlevegő terápia során. Köhögés, asztma, allergiás betegségek esetén alkalmazzák. Külön méhesházak is épülnek erre a célra, ahol nyugodt környezetben, a méhektől elkülönítve relaxálhatnak a kaptárlevegőre vágyók.

A méhméreg is begyűjthető és alkalmazható. Reumás betegségeknél a méhmérget akupunktúrás pontokba juttatja a szakember. Idegbénulás, idegszál becsípődés esetén is alkalmazzák. Mivel a méreg rendkívül súlyos allergiát válthat ki, így talán itt a legfontosabb, hogy megfelelő szakember végezze a kezelést. Az arra érzékenyek allergiás sokkreakciót is kaphatnak, ezért mindenképp fontos az orvosi felügyelet.

A propolisz igazi csodaszer. Méhszuroknak is nevezik, hiszen ragacsos állagú. Influenzás megbetegedésben alkalmazzák sikerrel. Lázcsillapításban is hatásos, de számos betegséget kezelnek vele a fogínygyulladástól kezdve egészen a lábgombáig. Propolisz tinktúra, propoliszos méz formájában kapható, de készül belőle krém vagy épp tabletta is. A méhek fertőtlenítésre és főleg szigetelésre, mumifikálásra használják.

A virágpor igazi energriabogyó. Az emberi szervezet számára rendkívül hasznos anyagokat tartalmaz. Bővelkedik fehérjében és vitaminokban is. Gyógyászati felhasználása attól is függ, milyen virágról származik a pollen. Mivel kedvezően hat az idegrendszerre, így ezzel kapcsolatos betegségekkel szemben alkalmazzák.

Keresés