Kávéba mézet cukor helyett

Kávéba mézet cukor helyett

2 igazán jó ok, hogy miért idd mézzel a kávét

1. Különleges lesz a kávénk. A méznek más íze van, mint a cukornak, így a kávé is másabb ízű lesz, ha mézzel édesítjük. Kísérletezhetünk a különböző fajtamézek között is, hiszen akácmézzel más ízű kávét kapunk, mint például gesztenyemézzel.

2. Ugyanis a termelői méz a legegészségesebb módja a kávé ízesítésének. Nemcsak egy új dimenziót ad a kávé ízének, hanem számos egészségügyi hatással is van a szervezetre

A termelői méz glikémiás indexe jóval alacsonyabb, mint a cukoré, ami annyit jelent, hogy a termelői méz fogyasztásakor nem tapasztalhatunk gyors vércukorszint emelkedést majd azt követő csökkenést, hanem a vércukorszint fokozatosan emelkedik és csökken. Ez pedig azt eredményezi, hogy testünkben teltség érzet támad és nem esszük túl magunkat.

Továbbá fontos megemlíteni, hogy a méz sokkal édesebb a cukornál, ezért egy teáskanálnyinál kevesebb is elegendő, hogy ugyanazt az édesítést elérjük, mint egy teáskanálnyi cukornál. Egy fél teáskanál akácméz 11,5 kalória, ez harmadnyival kevesebb kalóriát jelent, mint egy teáskanál cukor, mégis ugyanaz az édesítés érhető el.

Az alacsony glikémiás index mellett a méz többféle vitamint és ásványi anyagot is tartalmaz. Többek között található benne A- és C- vitamin, B6, , tiamin, niacin, riboflavin, pantoténsav, aminosavak, míg olyan ásványi anyagok mint a magnézium, kálium, kalcium, vas, kén, réz, jód, cink és foszfor.

A méz egyben antioxidáns is, olyan molekulákat tartalmaz, amelyek segítenek a sejtkárosodás megelőzésébe valamint baktérium és gombaellenes szerként is szolgál.

Mivel a méz egyben szénhidrát is, ezért egy nagyszerű módja annak, hogy fokozza testünk energiáját. És mivel alacsony glikémiás index-xel rendelkezik, ezért kávéba keverve megkíméli a testet a drasztikus vércukorszint emelkedéstől és csökkenéstől. Lassabban pörget fel és tovább tart hatása. Mindezek mellett nincs az a kártékony hatása, mint a kereskedelemben forgalmazott energiaitaloknak.

A mézet háziorvosságként is használják, hiszen kontrollálhatja az olyan emésztőrendszeri problémákat, mint a hasmenés, az emésztési zavarok és a gyomorfekély. Tartós köhögés esetén pedig gyógyszerként is alkalmazzák - egyes mézek kiemeltebben segítenek a légúti problémákon, például az akácméz.

Legyél egészségesebb és próbáld ki mézzel a kávéd!

Forró kávéba ne tegyél mézet, mert hő hatására elveszíti jótékony tulajdonságait. A kifőtt kávéhoz előbb add hozzá a tejet/tejszínt, így kihűl annyira, hogy a mézet már nyugodtan beleteheted.

Tartalomhoz tartozó címkék: Méhészet mindennapjai Méz

Kapcsolódó termékek

Akácméz - 0.5 kg

2.990 Ft
Kívánságlistára teszem

Erdei Vegyes Virág Méz - 0.5 kg

2.490 Ft
Kívánságlistára teszem