AKKOR MOST JÓ A BEKRISTÁLYOSODOTT MÉZ?
Előszóban mondjuk el, hogy a kristályosodott méz nem változik, nem lesz más az íze, nem veszít a tápanyag értékéből vagy romlik meg, egyszeráen más lesz az állaga.
KRISTÁLYOS MÉZBŐL LEHET ÚJRA FOLYÉKONY MÉZET CSINÁLNI?
Igen, nem is nehéz a folyamat. A bekristályosodott méz egyébként nem fogyaszthatatlan: annyi dolgunk van mindössze, hogy a mézesüveget egy vízzel teli lábasba állítjuk, majd melegíteni kezdjük kb 40 fokig. Ha már forró, benne hagyjuk egészen addig, amíg a méz az eredeti állagára vissza nem olvad.
MIÉRT KRISTÁLYOSODIK A MÉZ? EZ JÓ?
Ezért kristályosodik a méz: A kristályosodás nem a megromlást jelenti, és arra sem utal, hogy itt valaki „megpiszkálta” a mézet. Három fő tényező befolyásolja a méz kristályosodását: a glükóz és fruktóz aránya, a tárolási hőmérséklet és a mézben levő egyéb anyagok menyisége - ezek jellemzően a virágpor, propolisz és viaszdarabok.
A virágpor nagyobb mennyiségben felgyorsíthatja az ikrásodási folyamatot, ahogy a szélsőséges hőmérsékleten történő tárolás is. Szintén segíti a folyamatot a méz magas glükóztartalma: a leggyorsabban kristályosodó mézünk a repceméz: pergetés után 2-4 héttel már teljesen szilárd halmazállapotú lesz. Ezzel ellentétben az akácméz viszont – helyes tárolás mellett – évekig folyékony marad.