Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Miért kristályosodik a méz?

Kovács András
2019. 11. 11. 04:30:00
Miért kristályosodik a méz?

TUDOD MIÉRT KRISTÁLYOSODIK A MÉZ?

Sokan azt gondolják, hogy ha a méz kristályosodik, akkor azzal valami gond van, esetleg valaki megpiszkálta. A valóságban azonban erről szó sincs, minden méz előbb-utóbb kristályos állapotban (ikrásodik) kerül. Ezt a folyamatot van, ami fel tudja gyorsítani, és van, ami le tudja lassítani.

AKKOR MOST JÓ A BEKRISTÁLYOSODOTT MÉZ?

Előszóban mondjuk el, hogy a kristályosodott méz nem változik, nem lesz más az íze, nem veszít a tápanyag értékéből vagy romlik meg, egyszeráen más lesz az állaga.

KRISTÁLYOS MÉZBŐL LEHET ÚJRA FOLYÉKONY MÉZET CSINÁLNI?

Igen, nem is nehéz a folyamat. A bekristályosodott méz egyébként nem fogyaszthatatlan: annyi dolgunk van mindössze, hogy a mézesüveget egy vízzel teli lábasba állítjuk, majd melegíteni kezdjük kb 40 fokig. Ha már forró, benne hagyjuk egészen addig, amíg a méz az eredeti állagára vissza nem olvad.

MIÉRT KRISTÁLYOSODIK A MÉZ? EZ JÓ? 

Ezért kristályosodik a méz: A kristályosodás nem a megromlást jelenti, és arra sem utal, hogy itt valaki „megpiszkálta” a mézet. Három fő tényező befolyásolja a méz kristályosodását: a glükóz és fruktóz aránya, a tárolási hőmérséklet és a mézben levő egyéb anyagok menyisége - ezek jellemzően a virágpor, propolisz és viaszdarabok.

A virágpor nagyobb mennyiségben felgyorsíthatja az ikrásodási folyamatot, ahogy a szélsőséges hőmérsékleten történő tárolás is. Szintén segíti a folyamatot a méz magas glükóztartalma: a leggyorsabban kristályosodó mézünk a repceméz: pergetés után 2-4 héttel már teljesen szilárd halmazállapotú lesz. Ezzel ellentétben az akácméz viszont – helyes tárolás mellett – évekig folyékony marad.

Tartalomhoz tartozó címkék: Méhészet mindennapjai Méz

Keresés