Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Milyen mézet vegyek?

Milyen mézet vegyek?

Most melyiket is válasszam? Akácméz, repceméz, vegyes virágméz

Attól függ, mire szeretnénk használni a mézet.

Ahogy az ételekhez a megfelelő fűszer, mindenhez megvan a megfelelő méz is.

A Kárpát-medencében 700 növényfaj iránt érdeklődnek méheink, így a méz aromája, íze és külleme egyedi tulajdonságokat fog magában hordozni, attól függően, hogy a származási helyén milyen fajta virágok találhatóak meg. Ahogy a virágok külsőre különbözőek, úgy a bennük lévő nektár is egyedi. Így a méhek is más – más mézet állítanak elő. Eddig milyen mézeket kóstoltál? 

A méz megvásárlása előtt fontos végiggondolni, hogy mire akarjuk használni, mert minden méznek az univerzális tulajdonságok mellett van valamilyen egyedi pozitív jellemzője - az akácméz például általános fertőtlenítő, méregtelenítő és köhögéscsillapító hatása van, illetve elősegíti a májregenerálódást és gyomorsav túltengés esetén is hatásos. A repceméz a legkevésbé savas mézfajta, fogyasztása érzékeny gyomrúaknak ajánlott, és mellette remek immunerősítő. A vegyes virágméznek pedig remek bőrápoló hatása van. Emellett van olyan méz, amit kifejezetten sütéshez, vagy amelyiket desszertméznek ajánlanak, önmagában fogyasztva. 

Méz teához? 

Teához egyértelműen a virágmézet javasoljuk. A vegyes virágméz összetétele évszakonként és tájanként mindig más és más, így mindig változatos ízvilággal rendelkezik. Érdemes termelői mézet vásárolni, akkor azt is megtudhatjuk, hogy milyen területről gyűjtötték a méhek a mézet, milyen növények dominálnak ott, illetve a termelői méz tavaszi vagy őszi virágok nektárjából lett összehordva.

Méz Sütéshez?

Sütéshez a napraforgómézet vagy a vegyes virágmézet ajánljuk. Akácméz sütéshez lágy, selymes íze miatt ugyanúgy alkalmas lenne, mint a napraforgóméz vagy a vegyes virágméz, ám magas ára miatt nem javasoljuk. A napraforgóméz a legtöbb esetben kristályos formában elérhető, a vegyes virágméz lehet kristályos vagy még folyékony.  

Méz kenyérre kenve?

Itt megint csak attól függ, ki a célcsoport. Minden méz nagyon finom kenyérre kenve, ám célszerű gyermeknek kevésbé folyó, inkább krémmézet választani. Erre kiváló választás a repceméz, vagy a kristályos vegyes virágméz. Nekünk személy szerint persze nincs annál verhetetlenebb, mint tv előtt majszolni a vajas-akácmézes kenyeret :)

Desszertméz önmagában fogyasztva?

Igazi ínyenc csemege a selyemfűméz, hársméz és gesztenyeméz. Mindenképpen javasoljuk önmagában fogyasztva élvezni zamatát, esetleg parmezánsajt szeletekkel vagy dióval. 

Méz Gyomorsav ellen?

Kóstold meg a repcemézet! Mivel a repceméz a legkevésbé savas a mézfajták közül (enyhe lúgos kémhatás), fogyasztása érzékeny gyomrúaknak kifejezetten ajánlott, és gyomorsavtúltengés esetén segíthet a probléma kezelésében!

Méz torokfájásra?

Immun erősítő méz, vagy repceméz javasolt. A repceméz amúgy is az egyik legjobb immunerősítő méz, krémes állaga miatt pedig kiválóan alkalmas propoliszos vagy más immunerősítő méz alapnak (gyömbér, fokhagyma). Persze más immunerősítő méz is kiválóan alkalmas, ezek akácmézzel vagy vegyes virágmézzel készülnek leggyakrabban. A propolisz - vagy méhszurok - regeneráló és tisztító hatásáról ismert, körülbelül 200 féle anyag keveréke, tartalmaz gyantát, balzsamokat (50-60%), viaszokat (10-30%), illóolajokat (8-10%), valamint virágport, vitaminokat (B1, B2, B6, C, E), ásványi anyagokat (K, Na, Mg, Al, P, Si, Va, Co, S, N, Zn) és flavonoidokat. A méhek fertőtlenítésre használják. 

Akácméz - mindenre

Akácméz selymes, lágy íze miatt a legtöbb mézes receptben kiválóan használható. 

Bármilyen mézet is választunk, javasolt közvetlenül termelői mézet vásárolni. A magyar termelői méz egészséges, jó minőségű és antibiotikum mentes. Sajnos néha kényelmesebb a multi polcáról leemelni egy (néha még kedvezőbb árú) mézet, ám annak kétes származása és összetétele nem ismert. 

Tartalomhoz tartozó címkék: Méhészet mindennapjai Méz

Keresés