Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Beporzók fontossága az EU mezőgazdaságában

Beporzók fontossága az EU mezőgazdaságában

Beporzók a mezőgazdaságban

Terményeink több, mint 70%-a igényli a rovarokat az optimális beporzáshoz. Ez vajon mit jelent az EU mezőgazdasági szintjén?

 

Egy nemzetközi szervezet jelenleg is dolgozik egy beporzókról szóló, átfogó tanulmányon. A SUPER-B, ami a COST (alább) egyik non-profit kutató szervezete 32 ország résztvevőivel létrehozott egy tudományos hálózatot, akik adatokat biztosítanak a tanulmány elkészítéséhez, ennek részese hazánk is. 

A COST (European Cooperation in Science and Technology) egy páneurópai kormányközi keretrendszer. Küldetése, hogy lehetővé tegye az áttörést jelentő tudományos és technológiai fejlesztéseket, amelyek új koncepciókhoz és termékekhez vezetnek, és ezáltal hozzájáruljon Európa kutatási és innovációs kapacitásának erősítéséhez.egy tanulmányban összehozza azokat a tudományos és társadalmi közösségeket, amelyek részt vesznek a beporzók által közvetített ökoszisztéma-szolgáltatások megőrzésében és fenntartható kezelésében.

Miért fontosak a beporzók a mezőgazdaságban? 

Terményeink több, mint 70%-a esetén szükségesek rovarok az optimális beporzáshoz; ezek közé tartoznak számos gyümölcs, diófélék, olajos növények, rostok és zöldségek, amelyek közül néhány rovarbeporzás nélkül nem hoz termést.

A rovarok általi beporzás közvetlen gazdasági értéke az EU-ban több mint 14 milliárd euró évente. Ezenkívül a vadon élő növényfajok több mint 80%-a részesül az állati beporzókból a gyümölcs- és vetőmagtermesztésben, így a beporzás az ökoszisztéma és a biodiverzitás fenntartása szempontjából kulcsfontosságú szolgáltatás.

 

Miről szól a tanulmány? 

A SUPER-B egyesíti a tudományos bizonyítékokat (meglévő és új ismereteket) és a társadalmi visszajelzéseket a beporzók védelmi stratégiáinak kidolgozása érdekében. A cselekvés konkrétan (1) meghatározza a rovarbeporzás szerepét a mezőgazdaságban és más ökoszisztémákban; (2) tisztázza a beporzási veszteség mérséklésére vonatkozó legjobb gyakorlatokat, és (3) összehasonlítja és elemzi a beporzók elvesztésének fontos mozgatórugóit (vadon élő és kezelt fajok).

Céljuk hozzájárulni a természetes ökoszisztémák fenntartásához és a beporzók fenntartható felhasználásának eléréséhez a mezőgazdasági termelésben. Az eredmények minden európai országra vonatkoznak, és a kedvezményezettek széles közösségéhez (tudósok, gazdálkodók, méhészek, ipar, politikai döntéshozók, civil szervezetek és a nyilvánosság) eljuttatják.

Mikor lesz meg az eredmény? 

A tanulmány több aktív kísérletet is végez jelenleg eltérő beporzókkal, egyes eredmények már 2 éven belül elérhetőek lesznek, az általános tanulmányt 2018 végére prognosztizálják befejezettnek. 

Itt követjük nyomon, nagyon kíváncsiak vagyunk :) 

http://www.superb-project.eu/

Tartalomhoz tartozó címkék: Méhek

Keresés