Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Minden amit a méhcsípésről tudni érdemes...

Kovács András
2019. 11. 11. 10:58:17
Minden amit a méhcsípésről tudni érdemes...

MÉHCSÍPÉS HELYES KEZELÉSE

Sajnos még mindig sokan vallják azt a tévhitet, hogy darázs- vagy méhcsípés esetén kalciumot kell adni a csípés elszenvedőjének. A kalcium azonban teljesen hatástalan mind a duzzanat, mind a viszketés csillapításában, sőt alkalmazása következtében a beteg még rosszabb állapotba kerülhet

 

MÉHCSÍPÉS UTÁN - AZ ELSŐ PERCEK

A méhek az embert csak egyszer képesek megcsípni, mivel a fullánkjuk kiszakad a szervezetükből és beletapad az áldozatba. Ezért fontos, hogy minél hamarabb távolítsuk el a fullánkot, az ugyanis a csípés után akár még egy percig is pumpálhatja a mérget az áldozat szervezetébe. A fullánkot igyekezzünk anélkül kiemelni, hogy összenyomnánk, összecsípnénk, ez esetben ugyanis megvan az esélye, hogy a méregzsákot is összenyomjuk. A csípés helyén kialakuló kipirosodott, duzzadt területre tegyünk hideg borogatást, a viszketés ellen pedig hatékony lehet az antihisztamint, szteroidot vagy mentolt tartalmazó kenőcs.

Az emberek nagyjából két százaléka nagyon érzékenyen reagál a darázs- vagy méh csípésére, és az allergiás reakció akár anafilaxiás sokkban is kicsúcsosodhat. Az anafilaxia a rovar csípését követően akár perceken belül jelentkezhet, tünetei a hirtelen kialakuló gyengeség, zavartság, szívdobogás és mellkasi szorító érzés, esetleg légszomj, pániktünetek, majd émelygés, hányinger, hasi görcsök, székelési inger, sápadtság. Sok betegen erős verejtékezés is megfigyelhető. A tüneteket döntően a vérnyomás csökkenés okozza, mely végül ájuláshoz, szívmegálláshoz is vezethet. Emellett duzzanat, ödéma is kialakulhat, ami nemcsak külsőleg, hanem a légutakban is jelentkezhet, ez pedig akár fulladást is okozhat.

A tünetek észlelésekor azonnal hívjunk mentőt és maradjunk a beteg mellett, amíg megérkezik a segítség. Nagyon fontos, hogy – az elterjedt hiedelemmel szemben – ne adjunk neki kalciumot, mivel annak hatására tovább csökken a beteg vérnyomása, így még rosszabb állapotba kerülhet.

Az anafilaxia kezelésének lényegében egyetlen lehetősége az adrenalin önbelövő injekció használata, melyet mélyen a combizomzatba kell beadni, ugyanis így tudja a leghatékonyabban kifejteni hatását. Fontos tudnivaló, hogy az öninjekció működésbe lépését követően a tűt csak 8–10 másodperc után szabad kihúzni

Tartalomhoz tartozó címkék: Méhek Méhészet mindennapjai

Keresés